-
آرشیو :
تابستان 1401
-
کد پذیرش :
1281
-
موضوع :
سنجش از دور
-
نویسنده/گان :
| ميثم داودآبادی فراهانی، حدیثه فلاح اصل
-
زبان :
فارسی
-
نوع مقاله :
پژوهشی
-
چکیده مقاله به فارسی :
بلایای طبیعی به عنوان مخرب ترین عوامل آسیب رسان، خسارات زیادی به انسان، جامعه و محیط زیست وارد می کنند. بنابراین وجود سیستمی که بتواند این خطرات را کاهش داده و به حداقل برساند بسیار مفید می باشد. امروزه استفاده از فناوری دور سنجی در مطالعات مربوط به ارزیابی و مدیریت بحران حوادث طبیعی به عنوان یکی از مباحث مهم تحقیقاتی مطرح است. زیرا تصاویر ماهواره ای قادر به ارائه نگاهی واقعی به عوارض سطح زمین هستند و اطلاعات زیست محیطی سودمندی را در ابعادی گسترده از مقیاس قاره ای تا حد چند متر فراهم می کنند. در واقع بسیاری از مخاطرات نظیر سیل، خشکسالی، آتش سوزی، فوران های آتشفشانی و ... نشانه های ویژه ای دارند که به وسیله ماهواره ها قابل تشخیص هستند. تکنیک دورسنجی قادر است تا فرآیند پایش یک رخداد را در زمان وقوع آن به خوبی به انجام برساند، به طوریکه موقعیت مناسب یک ماهواره آن را برای اهداف مختلف مطالعه، برنامه ریزی و پایش یک رخداد آماده می سازد. قرارگیری کشور ایران در کمربند خشک جهان و وقوع خشکسالی ها، پراکنش نامناسب زمانی و مکانی بارش، ایجاد سیلاب های ناگهانی و هدررفت منابع سطحی آب، از عوامل ایجاد وابستگی فعالیت های بشری به منابع آب زیرزمینی است. تعیین مکان های مناسب جهت مهار سیلاب ها و پخش آن بر سطح آبخوان یکی از راهکارهای مدیریتی مناسب در جهت تعادل بخشی به افت بی رویه سطح آب زیرزمینی میباشد. در مقاله حاضر که با استناد از منابع کتابخانه ای، سایت های علمی معتبر و استفاده از مقالات علمی گردآوری شده است، سعی شده به نقش و کاربرد فناوری دورسنجی در ارزیابی و مدیریت برخی از مهم ترین سوانح طبیعی زیست محیطی علی الخصوص سیلاب ها پرداخته شود.
-
لیست منابع :
[1] تيموري ن. دريكوند ا. قربانيزاده خرازي ح. اسلامي ح. و جعفري م. ر. ١٣٩٩ . مكانيابي عرصه هاي مناسب اجراي سامانه پخش سيلاب با استفاده از مدل Multi Class Maps، (مطالعه موردي: دشتهاي جنوبي استان ايلام). مجله پژوهش آب ايران. ٣٦: 165-١٧٣.
[2] دادرسی سبزواری، مقایسه مدل منطق فازی با سایر مدلهای مفهومی سازگار با GIS در مکانیابی مناطق مستعد گسترش سیلاب با کاربرد اطلاعات ماهواره ای سنجده ETM ، همایش و نمایشگاه ژئوماتیک ۸۷ و چهارمین همایش یکسان سازی نام های جغرافیایی، ۲۲-۲۳، ۱۳۸۷.
[3] زهتابیان، غلامرضا، علوی پناه، سید کاظم، حامد پناه، رامین، بررسی کارایی مدلهای مختلف در مکانیابی پخش سیلاب، مطالعه موردی حوضه طغرود قم، مجله بیابان، جلد ۷، شماره ۱، 28-19، سال ۱۳۸۱.
[4] صداقت، محمود، زمین و منابع آب، انتشارات پیام نور، ۱۳۸۷.
[5] علیزاده، امین، اصول هیدرولوژی کاربردی، انتشارات دانشگاه امام رضا (ع)، ۱۳۹۰.
[6] علوی پناه، کاظم، کاربرد سنجش از دور در علوم زمین، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ دوم، ۱۳۸۵.
[7] Abdi,P,2000. Determinition of the appropriate location for flood spreading
[8] using geophysical data and GIS System. Soil conservation and watershed Management Reserch, Tehran.
[9] Helen Hooker, Sarah L. Dance, David C. Mason, John Bevington Kay Shelton. 2022. Spatial scale evaluation of forecast flood inundation maps.
-
کلمات کلیدی به فارسی :
بلایای طبیعی، سیلاب، سنجش از دور، مکان یابی، پخش سیلاب، DEM.
-
چکیده مقاله به انگلیسی :
-
کلمات کلیدی به انگلیسی :
- صفحات : 17-26
-
دانلود فایل
( 983.43 KB )